A magyar Audrey Hepburn, aki megreformálja a nők eleganciáját és szépségét

A világ, amely tele van Kardashian-okkal, légy Diana (hercegnő)! - ezt a sort olvastam a minap az egyik közösségi média-oldalon, amiről eszembe jutott valaki. Egészen pontosan Anfisa Bulgakova. A kifogástalan ízléssel bíró, mindig elegáns szépségmentorral beszélgettem nőiségről, nőiességről, bőrápolásról, szülőktől hozott mintákról és természetesen a finom eleganciáról, amelyet itt az ideje visszahozni a divatba.

- Audrey Hepburnt látom benned. Elegáns, kifinomult, letisztult, nyugalmat, harmóniát árasztó nő. Mit jelent számodra ez az üzenet, hogy a világ, amiben mindenki Kardashian, légy te Diana (vagy akár légy te Audrey)?

- Amikor elkezdtem az üzletemet, projektemet felépíteni, akkor úgy éreztem, hogy nekimegyek a falnak ezzel az ötlettel, mert "...hogy micsoda? Hát nem használsz különböző kozmetikai eljárásokat, és elmész a természetes irányba", amikor minden a műségről szól, az, hogy milyenek a melleink, mennyire nagyok, mennyire formás a szánk, mennyire hosszú a hajunk, mennyire hosszú a körmünk, és mindezt láttam magam körül, hogy igazából a természetességből nagyon kevés maradt. Itt Magyarországon legalábbis. Hogyha mondjuk Ukrajnát vesszük, vagy Oroszországot, ott nagyon sok természetes szépséget látok. Amikor nekimentem ennek az egésznek, igazából egy nagyon merész lépés volt tőlem - én azt gondolom. Bevállaltam azt, hogy valószínűleg kritizálni fognak, lehet, hogy nem fog működni, lehet, hogy auditóriumom sem lesz. Amikor magam körül csak azt látom, hogy inkább a nagy mell dívik, inkább a nagyon hosszú szempilla és sorolhatnám.

Nagyon sok mű dolgot láttam magam körül, és igazából azt gondoltam, hogy miért ne, ha elkezdem, ebbe az irányba szeretnék elindulni, és nem szeretnék más úton, hiszen ezt láttam a szüleimtől is, édesanyámtól, a nagymamámtól, hogy folyamatosan a természetességet képviselték örök életükben, és így is ápolták magukat.

Amennyire csak lehet, mindig volt otthon mindenféle házi készítésű maszk, az arcra, a hajra. A nagymamám például jeges herbál teákkal törölgette az arcát, lefagyasztotta a zöld teát és a kamillát, elővette reggel, és elkezdte törölgetni magát, ezt láttam tőle, de anyukám is.
Egy picit a vérbőséget generálta, egy kicsit a nyirokrendszert fokozta. Nem is gondoltam, hogy számomra létezhet más irány. A nagymamám még szemetet is valamikor sminkben vitte le Oroszországban, mert ennyire figyelt. Anyukám valószínűleg megkapta ezt a képet a nagymamámtól, és utána továbbadta nekem. Szóval én mindig édesanyámat is borzalmasan ápoltnak láttam.

- Rajtad is nagyon látszik, hogy fontos neked a bőrápolás, a tudatosság.


- Majdnem 38 éves vagyok. Jobban nézek ki, mint harminc évesen, és ezt látom a képeken is.
Akkor még nagyon duzzadt volt az arcom. Teljesen más formát kapott most az arcom azáltal, hogy napi szinten foglalkozom vele, és így jó néhány évet letagadhatok. Ezért is fontosak a masszázsmozdulatok. A többség azonban azt gondolja, hogy elég, ha elmegy és csinál egy kis beavatkozást. Kap egy nagyon gyors eredményt, ami szuper és jó, viszont hosszútávban senki sem gondol abba bele, hogy mi lesz az arcával mondjuk egy 5-6-7 év múlva, vagy akár 10. Elmehetek én különböző arckezelésekre, de fiatalabbnak valószínűleg nem fogok tűnni ettől. Ránctalanabbak? Igen. Valószínűleg igen. Szép, feszes lesz az arcbőröm, de fiatalságot nem fog hozzáadni az arcomhoz, inkább egyfajta természetellenes kinézetet. Nagyon-nagyon ki van húzva az arcuk ezeknek a hölgyeknek, és ez látszik, ez kilométerekre már észrevehető, valakinek tetszik, valakinek nem. Akinek mondjuk nem tetszik, elindulhat egy teljesen más irányba, és azt gondolom, hogy ez az irány, ez az egészségünkről szól, azt, amit én képviselek, és aki rájön arra, hogy mit lehet elérni azzal, hogy napi szinten legalább 15-20 percet foglalkozik az arcbőrrel, annyira motivált lesz, és szeretni fogja. Ugyanolyan, mintha elmenne az edzőterembe, és persze azonnal nem látható az eredményt, de ha harminc napon keresztül minden nap egy órát tornázunk, akkor már látható lesz az eredmény.


- Ugyanígy működik az arcnál is az arctorna?

- Így van. Nem tudom azt elhinni, hogy, ha valaki rendszeresen 15-20 percben, napi szinten, például egy nyirok kivezetést csinál, egy nyirokmasszázst, egy kicsit aktivizálja az egész szervezetet, ne hatna az arcra. Egy kicsit elkezdi azokat a mozdulatokat megcsinálni, ami ugye vérbőséget generál. Nem tudom elképzelni, hogy ne nézzen ki sokkal jobban, mondjuk egy hónap múlva. Ilyenkor táplálod a szöveteket, arcizmokat erősítesz, és az egész arcod szép lassan megemelkedik. Ehhez ki kell alakítani azt a rutint, ami az arcszerkezetet fenn tudja tartani. Ha nem lesz tartása az arcodnak, akkor csak egyre, egyre, egyre, egyre, egyre lejjebb kerül minden.

- Picit elkezd lógni az arc, kialakul tokarész, ez többeknek okoz fejtörést, hogy mit is lehetne mindezzel kezdeni plasztika nélkül.

- Igen. Ezt figyelem, legalábbis a fotókon, hogy hiába van valaki feltöltve, mégis azt látom, hogy az a régió nincs karbantartva és erre is jó az arcjóga. A testtartás eleve 80-90%-nak rossz. Akkora teher nehezedik rá a nyakunkra, és ez nem segít se a nyakunknak, se a fejünknek, se az arcunknak legfőképpen, mert egyszerűen a vér nem tud megfelelően áramlani. Nem kell, hogy túl nagy súlyfelesleg legyen mondjuk az arcon, hogy meglátszódjon itt bármi is, a vékony lányoknál is kialakulhat a toka. Nekem is volt tokám harminc évesen. A tokánál mindig a nyakat nyújtjuk, a nyakat masszírozzuk ki, és rettentően figyelünk a tartásunkra, és edzünk a hátunkra. Mert ahogy a fejed, a vállad előre kerül, az egész arcod befele elkezd süllyedni. Lecsúszik. Le és be középre.

- Egy olyan világban élünk, hogy mindent azonnal akarnak az emberek instant, és a botox azonnal megtörténik. Pár perc alatt elkészül. Ebben a világban, amikor mindenki rohan mindenhova, gyorsan elérhető minden, akkor miért töltene egy nő naponta 30 percet az arctornával?

- Úgy, hogy belegondol abba, hogy hosszú távon mit fog okozni neki a botox. Nyugodtan fel lehet mérni a piacot, hogy mik azok az eredmények, megnézni a körülötte lévő barátnőket, ismerősöket, hogy aki például már 5-6-7 évet töltet, hogy mi történik az arcával. Milyen irányba változik az arca. Az internet is nagyon sok példát tud adni ezzel kapcsolatban. Felmérjük azt, hogy szeretnénk-e ebbe az irányba elindulni. Az a baj, hogy ez egy dopping az arcnak. Ha már fél év múlva nem adod bele a következőt, akkor sajnos meg fog látszódni. A ránc újból elkezd mélyülni. Na most mit csinál a botox? Először is mindenki meg kell értse, hogy mi az a botox? Ez egy méreg, ami ellazítja teljesen az izomzatot, tehát blokkolja. És mi történik az izomzattal? Egy alvó állapotba kerül az izom, és ugye a stimulálás, ami normál esetben történik, és a véráramlás, ami összefűződik, az nem történik meg, teljesen elgyengül az izom. Utána felébreszteni, felkelteni azt az izomzatot elég nehéz lesz. Egyre gyengébb lesz, és majd a végén elsorvadt állapotba kerül, vagy épp ne adj Isten, ha a botox nem jó helyre kerül, elindul egy olyan irányba, ami asszimetriát eredményez, vagy épp nem tud miatta mosolyogni az illető. Nem biztos, igen, hogy azt az eredményt fogod megkapni, amit szeretnél. Az ember nehezen tud megállni, az idő ellen nem tudunk mit tenni, viszont le tudjuk lassítani.

Ezekkel a szerekkel nem lelassítod, hanem egy felszínes képet generálsz. Hogyha szeretnéd lassítani, akkor belülről kell foglalkozni az ok-okozattal. Mert minden, ami az arcunkon kirajzolódik, az belülről jön.
Minden egyes folyamat. A mosolyránc, a szemöldök közti ránc, Az arc és a test mindig kölcsönhatásban kell legyen, nem lehet az, hogy te csak az arcoddal foglalkozol, és közben teljesen elhanyagolod a testedet, mert soha nem fogsz olyan eredményt elérni.

Ezekkel a szerekkel nem lelassítod, hanem egy felszínes képet generálsz. Hogyha szeretnéd lassítani, akkor belülről kell foglalkozni az ok-okozattal. Mert minden, ami az arcunkon kirajzolódik, az belülről jön.
Minden egyes folyamat. A mosolyránc, a szemöldök közti ránc, Az arc és a test mindig kölcsönhatásban kell legyen, nem lehet az, hogy te csak az arcoddal foglalkozol, és közben teljesen elhanyagolod a testedet, mert soha nem fogsz olyan eredményt elérni.


- Az elfogadásról is beszélhetünk, és arról, hogy valaki mennyire tudatos, és mennyire ismeri saját magát, és mennyire magabiztos, és mennyire.

- Több nő egyszerűen nem szereti a testét vagy az arcát, amikor a tükörbe néz. Mert nem kapja meg a párjától azt a visszaigazolást, vagy gyerekkorban olyat mondtak, ami tényleg káros, és az belerögzült, és nem látja magát szépnek. És ott kezdődik el a baj, ez a futkorászás, azután, hogy még fiatalabbnak nézzek ki, még ezt egy kicsit ezt felhasználom, meg azt a kezelést, hogy még egy injekciót belerakatok, és azt hiszi, hogy az fogja megoldani a saját magával szemben lévő problémát.
Ha például az van a fejében és a lelkében, hogy mért lehet büszke magára, mitől értékes ember ő, akkor teljesen más úton fog szerintem elindulni a szépségápolásban, mert először is elfogadja saját magát.
Az idő ellen lehet sok mindent tenni, de nem kell futni abban az irányban, hogy én most ötven vagyok, és harmincnak szeretnék kinézni. Felvesz az arca egy mű formát, egy nem természetes formát, és valószínűleg előbb vagy utóbb meg se ismeri magát a tükörben.
Hiszen annyira el fog deformálódni az arca a sok-sok töltéstől és attól, hogy próbál még fiatalabbnak és még fiatalabbnak kinézni, meg se fogja ismerni magad.

- Mondhatjuk azt, hogy a szépségápolás is az önismereten keresztül működik. Önismeret, önszeretet, önbizalom az, ami hozzájárul ahhoz, hogy belül szépnek érezzem magam, kívül is másképp lássam magam, emellett természetesen ápolom magam, vagy bevetek olyan praktikákat, mint az arcjóga.

- Igen, szerintem, ha már tisztában vagy önmagaddal, ha elfogadod az arcodat, a testedet, akkor fogod igazából azt a helyes döntést meghozni a fejedben, ami számodra jót fog tenni. Egyre több a tudatos ember, de még mindig nem elég.- Azt látom ezeknél a hölgyeknél - most eszembe jutott Emma Thompson vagy épp Naomi Watts -, hogy az egész megjelenés is összhangban van. Annyira önazonosak, és annyira a helyükön vannak.

- Ez egy nagyon-nagyon jó szó ide, az önazonosság, ez szerintem nagyon fontos, hogy egy nő önazonos tudjon maradni, és egyébként a siker titka valószínűleg nálam az, hogy én meg tudtam maradni önmagam, és nagyon remélem, hogy meg is fogok tudni a közeljövőben maradni, hogy én nem mutatok se többet, se kevesebbet. Azt mutatom, ami vagyok, aki vagyok, azt amit képviselek. Ha valakinek tetszik, elindulhat az én irányomba. Nagyon szívesen segítek. Ha valakinek nem tetszik, elindulhat más irányba. Mindenkinek megvan a saját egyéni döntése, hogy mit csináljon magával, hogyan foglalkozzon magával, mit tegyen magáért. Az emberek megnézik a social médiát, és akkor azt látják, hogy hú, tényleg, 38 éves lesz, tényleg valamit tudhat, mert valami fenntartja ezt a szépséget, mert igen, volt olyan is, aki azt mondta biztos tele van botoxszal a fejem... Ilyenkor annyira szívesen megmutatnám - csak nem akarok ennek hangot adni -, hogy ilyen vagyok, nézd.
A XXI. század azért rengeteg lehetőséget ad nekünk, de ilyenkor eszembe jut, hogy egészséges akarok maradni nagyon sokáig, és most még csak harminc akárhány éves vagyok, ráérek. Azért az 50-ig nagyon sok idő van még, és nem mindegy, hogy azt a mondjuk 13-14 évet még, hogy élem le.
Ötven évesen ráérek valamit alkalmazni, ha azt látom, hogy már tényleg leesett az arcom, bár nem hiszem, mert hogyha én így ki fogom tudni tolni azt az egészet, ez egy olyan tudás, amit örök életemben hasznosítani fogok. Ez olyan, mint amikor megtanulod a gerincgyakorlatokat, és napi szinten, minden nap, az elkövetkezendő 30 évben csinálod.

- Most fiatalság fókuszú világban élünk, trend fiatalnak maradni, fiatalnak lenni. Én azt tapasztalom, hogy 40-45 év körül a nők egy része - és teljesen megértem -, megijed, hogy most velem mi lesz. Hogy fogok kinézni? Már nem vagyok divatos, már nem vesznek észre a férfiak. Lehet, hogy nem akar ismerkedni, de mégis az az érzése, hogy már nem fordulnak utána, vagy nem nézik úgy meg. Mit üzennél, hogyan tudják magukat szépnek látni, és mit tegyenek ezért?

- A legjobb döntés az, hogyha elkezd tanulni, elkezd valami újat belevonni az életébe, amihez kedve van. Mindenki másképp. Nekem lehet, hogy a masszázs, neked lehet, hogy az olvasás. Találjon olyan elfoglaltságokat, amitől ő többé válik napi szinten, mint ember, mint nő, tanuljon, fejlessze magát, foglalkozzon az energiájával, meditáljon, olvasson, menjen színházba, tehát magába fektessen bele. Ha magába fektet, akkor egy nagyon érdekes személlyé tud válni, akár 40-50-60 évesen is.

- Nagyon hasznos gondolatok hangzottak el... Ha már nők, szépség, tudatosság: tervezel valamit a jövőben, amiből elárulhatsz néhány részletet?

- Szeretnék a nőkkel egy picit mélyebben foglalkozni. A női tudatosságot szeretném emelni. Stílus, megjelenés, mozgás, elegancia, hogyan mozogj magabiztosabban, hogyan legyél sokkal tudatosabb a párkapcsolatban a gyerekeiddel, nőként, ezt a nőiességet, hogyan tudod egy picit felturbózni, előhozni, mert minden nőben ott van ez a női energia, amit sajnos nagyon sokszor nem használunk fel, és nem is tudjuk, hogy ott van, és ott lapul valahol, mint a vulkán, ott van és elkezded egy picit felébreszteni, felkelteni, akkor sokkal több mindenre képes leszel nőként, és mi nők nagyon erősek vagyunk és hatalmas energiánk van. Az energiával meg lehet váltani az egész világot. És azt szeretném, hogy minél több nő tudja magáról, hogy igenis képes nagyon sok mindenre, és nagyon sok dolgot meg tud tanulni az élete folyamán, amitől több lesz, mint nő, több lesz, mint ember, több lesz, mint feleség, mint anya, mint üzletasszony. Szeretnék valamilyen formában segíteni, és valószínűleg ez egy ilyen kurzus lesz, amit fel fogok építeni. Kapjanak egy olyan tudást ezzel a kurzussal, amitől egy picit másképp fognak gondolkodni erről a világról, akár mondom a párkapcsolatokról, magukról, a stílusokról, hogy nem biztos, hogy mindig a rövid és a kivágott és az kell, hanem valamikor megmutatni nekik, hogy igenis lehetsz vonzó, ha kevesebbet mutatsz magadból.