Aktivista modell, ráktúlélő, fiús lány, szülési trauma…  a nő ezer arca női történetek által

Azt mondják a nők mindent kibírnak. Mindent túlélnek. Lehet… ami biztos, hogy a fájdalom, a beszólogatás nyomot hagy, de az is biztos, hogy főnixmadárként újjáéledhetünk. Cikkünkben köztünk járó nők mesélnek ráktúlélésről, óriási sikerekről, modellkedésről annak ellenére, hogy azt mondták: ilyen lábakkal nem lehet. Az üzenet: építsd fel magad, tegyél magadért, sosem késő.

Motiváció nők tollából – nőknek.

A mellrák túlélő – Eszter üzenete:
“Mindig minden mással történik! Miért pont én? Ezek a mondatok mindenki életében jelen vannak, ha szerencsések vagyunk, akkor az első, ha kevésbé szerencsések, akkor a második. De mindenből van kiút, csak el kell hinni és bízni magunkban! 
A rák legyőzhető, ha idejében felfedezik, de még akkor is, ha viszonylag későn, bár akkor azért kell hozzá egy jó adag szerencse is. 
Bízzunk magunkban, a szellemi, fizikai és lelki erőnkben, a testünk öngyógyító képességében, fogadjuk el a segítséget, gondoskodást, felajánlott terápiát, mert mi magunk döntünk a sorsunkról, csak rajtunk múlik!
Én megcsináltam, te sem vagy egyedül! A megelőzés fontos, de bármiből fel lehet állni!
“Az akarat bátorít, mikor hiú a remény”

Eszter


A “fiús lány” Bianka története:
“Nem igazán vagyok egy lányos lány, soha nem is voltam, elsősorban a magasságom miatt hordtam “fiú” (fiús) ruhákat, mert azok voltak jók rám és kényelmesek is. Emiatt nagyon sokszor bántottak és piszkáltak, ami miatt egy idő után nagyon meggondoltam, hogy mit veszek fel, mit fognak szólni mások és hogy hogyan nézhetek ki mások szemén keresztül.
Amióta a Create Yourself Programban vagyok, jobban merek ruhákat viselni, ami nekem tetszik és jól érzem benne magam és bár piszkálásokat és bántásokat ugyanúgy kapok, már nem sírom el magam miattuk. Ez talán már egy pozitív dolog én úgy gondolom. 

Nekem ennyi a történetem a ruhákhoz, ezekben jól érzem magam és önmagam lehetek.”

Bianka

A méhnyakrák túlélő – Noémi üzenete:
“ÉN NYERTEM!” 
A szettem célja, hogy felhívjam a figyelmet a nőgyógyászati szűrések fontosságára. Méhnyakrák túlélőként a fehér színre esett a választásom, számomra egy új élet vette kezdetét a gyógyulást követően. Győztem.”

Noémi

“Igenis szép vagyok és szép vagy te is” – Bogi története:
Nagyon sokszínűek vagyunk mi Nők és a sokféleségünket meg kell osztanunk egymással. Nem csak külsőre, de belsőre is annyira sokfélék vagyunk. Mindenki átment nehéz időszakok, traumákon nehézségeken, de ha szeretjük magunkat, sokkal könnyebb átélni ezeket a dolgokat. Az önmagunkba vetett hit az egyik legfontosabb dolog, ami segít abban, ha nem látjuk a fényt a sötétben akkor is meglesz a megfelelő út. Mindig van lehetőségünk változtatni és önmagunkat választani. Ebben a projectben a saját mentális fejlődésemet szerettem volna bemutatni.

1-2 évvel ezelőtt annyira utáltam önmagam, hogy egész nyáron diétáztam, hogy lefogyjak és merjek rövidnadrágot felvenni mert hát “kövéren” nem lehet magunkat mutogatni.
NEM! Ma már minden nap értékelem önmagam, a testem ami elvisz oda ahol lennem kell és a combjaim, amit igen is megmerek szoknyában, rövidnadrágban mutatni mert ma már szeretem önmagam. Nem máshoz hasonlítom magam, hanem saját magamhoz és mindig magamhoz képest szeretném a legjobbat kihozni magamból.  Az első szettel azt szerettem volna kifejezni , hogy teljesen mindegy ki hány éves, hány kiló, milyen a bőrszíne mindenkiben ott rejlik az Istennő és ezt fel kell ismernünk magunkban, hogy megvan az erőnk ahhoz, hogy úgy éljünk, hogy minden nap szeressük magunkat. A második szettel pedig az önfejlődésem szerettem volna kifejezni, a lábam volt az, ami miatt mindig bántottak, hogy milyen vastagok, emiatt a szoknya számomra tabu volt évekig. Ma már más szemszögből állok a dolgokhoz és ha jól érzem magam egy szoknyában, igenis felveszem és nem érdekel más véleménye. Az életben önmagunk az, aki mindig ott van velünk, és ha folyamatosan csak harcolunk magunkkal, soha nem leszünk boldogok. Mindenkiben ott rejlik az Istennő, csoda, vonzóság, szépség, csak ezt tudatosítani kell magunkban, és innen minden megváltozik ha ezt a szemléletet figyelembe vesszük. A két kép remélem átadja az üzenetet , hogy megvan bennünk az ERŐ ahhoz, hogy azok legyünk akik lenni akarunk.”

Bogi

“Nem vagy elég szép, okos” Cintia története, aki bebizonyította, hogy nincs lehetetlen:
Mindkét szett engem személyesít meg, noha az elmúlt években az emberek nem így ismertek meg. Nagyon sokszor a környezetemben azt éreztették velem, hogy nem vagyok elég jó, elég szép, elég okos vagy éppen elég nőies, amellyel korlátok közé szorítva éreztem magam. Így ezek a szettek számomra azt jelentik, hogy ezek a korlátok nem léteznek és megtudom valósítani az álmaimat és azt, hogy önmagam lehessek. 
Számomra a második szett az, ami igazán megmutatja azt, hogy igen én is elérhetem az álmaimat. Még általános iskolás koromban 8. osztályban az iskola igazgatója azt mondta nekem nem való a gimnázium, mert túl erős számomra, hanem inkább menjek valamilyen szakmát tanulni, mert nekem az való. Ekkor nagyon letörtem és eltántorítottak az álmaimtól, de szüleim támogatásával, visszataláltam az álmaimhoz. Elvégeztem azt a gimnáziumot amit szerettem volna és egyetemre mentem. Jelenleg a harmadik diplomám megszerzésére koncentrálok, hogy végre valóra válthassam a kislánykori én álmait azzal, hogy jogász leszek. 

Cintia


Bénulásból modellkedés – Anna története
“Sosem gondoltam magamra úgy mint egy erős ember, bár nagyon sok mindenen mentem keresztül már, de 2021 szeptember 8-a volt az a nap amikor megváltoztam és azt hittem az egész életem is.
Azon a reggelen, ki akartam menni a mosdóba, de nem bírtam felállni az ágyból. Lekúsztam a földre hátha sikerül, de sajnos nem. Visszahúztam magam az ágyba, szóltam öcsémnek és anyumnak, ketten állítottak talpra, de olyan fájdalmat életemben nem éreztem még mint akkor.
És onnantól kezdve a műtétig csak ágyban feküdtem.
Szó szerint mindent az ágyban végeztünk. Semmire se voltam képes egyedül. Akkor azt hittem egész életemben tolókocsihoz leszek kötve. Kétoldalú kiszakadt gerincsérv, ami elnyomta az idegeket ezáltal lebénult a jobb lábam. Műtét utáni napon sajnos a lábam még mindig nem mozgott, de a szteroidos kezeléseknek hála elkezdett mozogni.
Miután a kórházból hazajöttem elkezdődött életem legnehezebb éve.
Sok energia, erő, kitartás, pénz és nem utolsó sorban a családom támogatása kellett ahhoz, hogy ismét járni tudjak. Amikor újra tudtam már járni, láttam meg a tyúklábmintás szettet, nem tudom miért, de imádtam, mintha nekem hozták volna létre. Megszólított, pedig előtte sosem tetszett. A mai napig is imádom és már sok társát beszereztem. Így a fotózásra is ezt választottam.
Ha nekem sikerült újra lábra állni és megcsinalni, bárkinek sikerül. Ez egy hatalmas lecke volt a családi erőnek, kitartásnak.
Ha bárki ilyen helyzetbe kerül azt üzenem neki, fel a fejjel hosszú az út, de végül úgy is sikerül.
Ma már modellkedéssel, szerepléssel is igyekszem bátorítani nőtársaimat, hogy ne feledjék: fel kell állni és menni kell!

Anna

A szüléskor traumatizált Tamara üzenete:
Az én üzenetem az, hogy egy szülésemkor traumatizált anyuka/nő vagyok…
MÁS ÁLLAPOTOT A SZÜLÉSZETBEN!”

Tamara

Idegösszeomlás, pszichoterápia… és a gyógyult wonderwoman! – Anna története:
“Bőrdzseki, farmer, mintás póló, sportcipő, színes kiegészítők…
A mindennapi szettem. Ruhadarabok, melyekben a leginkább önmagamnak érzem magam. Olyanok, mint a bőröm, amiben már otthon vagyok. Nem volt ez mindig így.
2019-ben egy idegösszeomlást követően generalizált szorongás zavart diagnosztizáltak nálam. Hosszú és nehéz utazás kezdődött…
Antidepresszáns, pszichoterápia, önismeret és nem is olyan apró lépések, melyeknek hála 4,5 év után lassan gyógyulttá nyilvánítanak.

Az életem most már újra színes. Mint a wonderwoman-es pólóm.”

Anna


Nőnek maradni egy férfiak által uralt közegben – Katka története:
A tavalyi évem arról szólt, hogy próbáltam megfelelni egy férfiak által uralt közegben, ahol óhatatlanul rám ragadt egyfajta gépi üzemmód, amiben kénytelen voltam teljesen elnyomni a nőiességemet. Lassan, de biztosan megkeményedtem az irreális elvárások és terhek alatt, amik a vezető pozícióval együtt jártak. Nyomták össze és darálták be a lelkemet, minden nap vesztettem a lágyságomból és a nőiességemből, mivel a céges élet ezt megkívánta. Miután már hosszabb ideje foglalkozok önismerettel sikerült eljutnom az elhatározásra, hogy ez a helyzet számomra nem tartható. Tudatosítottam mennyire csodálatos ember vagyok és amit tudok nyújtani az kivételes, de ha ezt a környezetem nem értékeli, akkor a közeget kell leváltanom, nem pedig magamat meghazudtolni vagy magamon változtatni, hogy bepasszoljak. Öntudatomra ébredve nemet mondtam a kihasználásnak, a túlóráknak, a nyomásnak és a túlzott teljesítményhajszolásnak. Elkezdtem követni az álmaimat és felfedezni ki is vagyok valójában. Az idei évben ezt az izgalmas kutatómunkát végzem, amikoris rengeteg új dolgot próbálok ki és olyasmivel foglalkozok, ami igazán kiteljesít. Elkezdtem szín- és stílustanácsadást illetve pszichológiát tanulni. A divat, az öltözködés, a modellkedés mind hivatott bennem újra felébreszteni a nőiességet, ahogy a tánc is amit mindennél jobban szeretek. A női oldalunkban benne van a kreativitás, a játékosság, amit mostmár tudatosan fő feladatomként erősítek. Szeretnék építeni a bennem rejlő kedvességre, empátiára, kreativitásra és segíteni az embereknek. Nagy vágyam volt megismerkedni hasonló típusú és gondolkodású emberekkel. Rátalálni egy igazán szerető és elfogadó közegre. Ezt a Create Yourself Programban tökéletesen sikerült megvalósítani. Önmagunk elfogadása és megélése nem arról szól, hogy minden tökéletes. Az élet tele van buktatóval és problémával, de ha tudatában vagyunk az erősségeinknek és a gyengeségeinknek akkor, teljes eszköztárral tudunk nekiindulni a megpróbáltatásoknak. Kevésbé leszünk kiszolgáltatva manipulációknak, játszmáknak, tudunk egy kiteljesedettebb, igazán önazonos életet élni. Számomra mostmár ez az elsődleges cél és úgy érzem jó úton haladok.

Katka

A céltudatos, határozott nő – Detti üzenete:
Az én üzenetem a fekete nadrágkosztümmel: megtestesíteni a határozott, céltudatos, magabiztos nőt, aki tudja mit akar és célja eléréséért keményen  megdolgozik! Aki nem riad vissza a kihívásoktól, nem rettentik el az akadályok! Aki jól megállja a helyét a szerintem még mindig kissé férfi központú világban, aki nem fél érvényesíteni azt az erőt, ami bennünk Nőkben lakozik.

Betti


További nők, akik arcukat adják ahhoz, hogy igen, sokfélék vagyunk, olykor lágyak, nőiesek, máskor harcos amazonok, szerető anyák és szakmájukat szerető dolgozó nők, romantikus lelkűek, vagy épp olykor kemény túlélők.

Nelli
Éva
Mónika
FruzsinaA cikkben szereplő nők/modellek – Create Yourself Program
Fotó: Tiszolczi Lilla
Művészeti vezető: Kozma Rita