Nem csak egyféle üzleti megjelenés létezik

Ne legyen kint a lábujj, legyen fedve a váll, a felkar… szabályok, amelyeket bizonyos alkalmakkor illik/érdemes betartani.

No és igen, itt jön a lényeg: az üzleti öltözködés nem jelenti azt, hogy mindig, minden esetben ragaszkodnunk kell a dress code-hoz (persze mint ahogy fentebb is említettem van, van, amikor igen).

Az üzleti/munka öltözködés széles spektrumon helyezkedik el, hiszen megannyi esemény beletartozhat és arról még nem is beszéltünk, hogy hány és hány ezer szakma, terület, pozíció létezik. Pontosan ezért hiszem és vallom, hogy a munkánkban is (ha nincs konkrét dress code) előtérbe kell helyezni egyrészt az önazonosságot, másrészt a korunkhoz, alkatunkhoz illő összképet, harmadrészt pedig az sem mellékes, hogy mivel is foglalkozunk és a korona pedig az, hogy milyen céljaink vannak, mit szeretnénk elérni.

Bizony-bizony, lehet épp egy állásinterjú a cél, lehet egy pozícióváltás, egy “szintugrás”, netwörking események, előadunk a színpadon vagy épp a kollégák előtt a tárgyalóban, vagy a külföldi delegáció előtt. Milliónyi élethelyzet, amikor “meg kell felelnünk”.
Tudom, ez a “megfelelés” szó eléggé erős és akár még bicskanyitogató hangzása is lehet, de szerintem értitek.Mert az, hogy otthon a családdal vagy épp a hétvégi programhoz mit viselünk egész mást jelent, mint azon a helyen, ahonnan a megélhetésünk származik.Azon a helyen – legyünk akár vállalkozók, alkalmazottak -, ami által felépítjük az egzisztenciánkat, a jövőképünket, vagy épp abban a szakaszban vagyunk, amikor szeretnénk megóvni azt.Akár akarjuk, akár nem, ez van, ezt el kell fogadni, hogy a megjelenés hozzátesz és igen, elvehet az utunkból.

“Miért nem jó nekik az, ahogy kinézek?”
“Akkor nem is megyek oda dolgozni, ha ezt nézik”
“Azért lettem vállalkozó, hogy a magam ura legyek, azt viselek amit akarok”


…és hasonló gondolatok sokunk fejében megfordultak már, de higgyétek el, attól, hogy ezen morgolódunk, a világ – ezen a területen – nem változik.
Amiben változott az az, hogy már nem minden helyzetben kell “kiskosztüm” és a férfiaknak öltöny.
Már lehetsz megbízható, szimpatikus – anélkül, hogy a szakmai tudásod napvilágra kerülne -, úgy is, ha nem csak kosztümszíneket viselsz és mersz önmagad lenni.

Hosszan írhatnék még az üzleti öltözködés innovációjáról (ami nekünk kedvez), de meghagyom újabb és újabb cikkekhez. Tartsatok velem, itt az ideje, hogy ne “csak” a tudásunkat építsük, mélyítsük, hanem egészítsük ki a puzzle egy roppant fontos darabjával: a hozzánk és a céljainkhoz illő megjelenéssel.

Hiszen a megjelenésünk szavak nélkül is üzen rólunk, de aggodalomra semmi pánik, mert ahogy #nemcsakegyféleszépséglétezik, úgy nem csak egyféle ember, szakma, pozíció, karrierút és cél létezik.


Kozma Rita – Your Business Stylist