A plus size nők fotósa, aki senkit sem enged el a műterméből lelki tuning nélkül

Nincs olyan szakma, amelynek ne lenne milliónyi képviselője, akár itthon Magyarországon is. Tőlem is sűrűn kérdezik: “Rita, kell még stylist ide? Lehet még stylistként érvényesülni?” A válaszom igen, de mi a helyzet a fotós palettán?

Erdős Jucival, a plus size nők fotógráfusával beszélgettem, aki self made woman-ként építette fel üzletét.

Rita: Szerinted mitől más egyik fotós, mint a másik, mivel lehetünk egyéniségek ezen a területen?

Juci: Szerintem mindenki más, másként lát, másként kommunikál. Akármelyik szakmát nézem, azt látom, hogy mindenki olyan embereket vonz be, olyan vendégei, ügyfelei, megrendelői vannak, akik az ő személyiségével, szolgáltatásával, mondanivalójával tudnak azonosulni. Hiszem azt, ha valaki eljön hozzám fotózásra, akkor azért is teszi, mert szimpatizál velem, nem csak a képek, fotózási stílusom miatt. Én legalábbis így választok és tartok ki hűen akár ruhatervező-készítő, akár táskatervező-készítő mellett, vagy akár egy jó étterem mellett.

A hozzá érkező nők imádnak könnyen megnyílnak előtte
Erdős Juci

Milyen tanácsokat, lélekerősítést – vagy ahogy te nevezed “lelki tuningot” – adsz a hozzád érkező félénkebb vendégeknek, modelleknek? Hogyan “nyitod ki” őket?

– Minden fotózás úgy kezdődik, hogy megérkezés után beszélgetünk, sokat kérdezem, és így megismerhetem, megtudhatom, mire figyeljek akár a smink elkészítésekor, akár a fotózáson, hogy mire van éppen szüksége az illetőnek. Rá figyelek, hogy ne megmásítsam, hanem kihozzam belőle a legjobb formáját. Nem szeretek átváltoztatni senkit, ha csak nem kifejezetten erre vágyik, de a tapasztalatom az, hogy szépnek szeretnék látni magukat a nők, és én erre fókuszálok. Ha elmondják a lelki bánatukat, akkor igyekszem a legjobb tudásom, tapasztalatom szerint segíteni őket. Ez nem véleményezés, inkább egy jól megfogalmazott kérdés. Olykor sokkal többet segít az, ha kérdezünk és nem pedig váltig állítunk, kijelentünk dolgokat – legalábbis én így látom. 

A bátrabbak intimebb fotókat is kérhetnek magukról

Miért a plus size nők a fő célcsoportod, illetve a molett hölgyek mellett lencsevégre kapsz vékonyabb nőket és férfiakat is? 

– Azért a telt nők a célcsoportom, mert én magam is az vagyok és egy évekkel ezelőtti személyes történetem – mikor egy srác a testalkatomra fogta, hogy miért nem jön velem össze -, sarkallt arra, hogy bebizonyítsam, hogy minden husi nő jó nő. A fényképezőgépem már ott volt a kezemben, így adott volt, hogy miként mutatom meg mind a nőknek maguknak, mind a világnak, hogy igenis értékesek.Férfiakat nem fotózok, csak abban az esetben, ha egy plus size nő magával hozza a párját a fotózásra, és vékonyakat is csak akkor, ha valaki kifejezetten engem akar, de nem hirdetem magamat mindenféle fotósnak, én plus size fotós vagyok, telt nők önbizalom növelésével és fotózásával foglalkozom, ez a misszióm.

Előfordulhat, hogy valaki a munkájához, a karrierje fellendüléséhez szeretne magáról néhány profi fotót. Mit javasolsz a Női Siker magazin olvasóinak, érdemes erre is odafigyelniük? Ha igen, akkor miért és hova, milyen oldalukra, oldalaikra töltsenek fel magukról profi fotót? 

– Igen, többször is jönnek úgy hozzám hölgyek, hogy a munkájukhoz is szeretnének képeket a dögös fotókon kívül. Ilyenkor figyelembe veszem a szakmájukat, hogy mit szeretnének közölni, üzenni, hiszen egy orvosnak vagy egy ingatlanosnak más jellegű fotóra van szüksége, mint mondjuk egy beauty bloggernek. Előre meg szoktam beszélni velük, hogy hova, milyen platformra kell neki, milyen szövegkörnyezetben posztolná, mert ezek nagyon fontosak. Egy jó fotó rólunk sok embert bevonzhat, de ha nem jó helyen van publikálva és nem jó a körítés, az arckifejezés, az öltözék, akkor ugyanannyit el is ijeszthetünk. Erre érdemes odafigyelni.

Jucival a közös munka is vidáman zajlik (balra Erdős Juci, jobbra Kozma Rita)