7 szuperélelmiszer, amely erősíti az immunrendszert!

Ahogyan egy autó is gyorsabban megy, ha prémium benzinnel töltjük meg, a testünkben lejátszódó folyamatok is hatékonyabban teljesítenek, ha a biológiailag aktív tápanyagokkal támogatjuk szervezetünket. Ugyanez a helyzet az immunrendszerünkkel is: csupán néhány szuperélelmiszer beépítésével étrendünkbe könnyen erősíthetjük szervezetünk védelmi rendszerét! A  GymBeam összeszedte azokat a szuperélelmiszereket, amelyek segítenek a tél közeledtével turbó fokozatra kapcsolni az immunrendszerünket.

Orvosok és táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása kulcsfontosságú az egészséges szervezet, ezzel együtt az erős immunrendszer fenntartásához. 

Bár egyetlen élelmiszer, növény vagy táplálékkiegészítő sem képes biztosítani az ember általános egészségét, azonban a szuperélelmiszerek olyan rendkívüli mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek még aktívabban erősíthetik az immunitást és fokozhatják szervezetünk megfelelő védekezőképességét – legyen szó baktériumokról, vírusokról, vagy más káros környezeti hatásokról.

Szuperélelmiszerek, amelyek híresek immunrendszert erősítő hatásukról:

1. Édesvízi mikroalga – A spirulina egy magas pH-értékű zöld-kék alga, amely a fotoszintézis révén képes a napfényből energiát előállítani. Egészségre gyakorolt hatása miatt már az ősi aztékok is alkalmazták! A spirulina kiváló antioxidáns forrás, segít csökkenteni a fáradtság és a kimerültség érzését, ugyanakkor támogatja az immunrendszer megfelelő működését. Vasat is tartalmaz, amely a jódhoz hasonlóan hozzájárul a normál kognitív funkciókhoz, azaz a memóriához, a koncentrációhoz és a figyelemhez.

2. Zöld tea – Az eredetileg Kínából származó zöld antioxidánsokban és polifenolos vegyületekben, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A zöld tea kivonatban megtalálható még a koffein is,amely az egyik legnépszerűbb stimuláns. Segít stimulálni a testet a mentálisan és fizikailag megterhelő edzés előtt. Nagy mennyiségű katechint tartalmaz, amely természetes antioxidáns, és egyben az egyik legnépszerűbb zsírégető is. A zöld tea kivonat ideális megoldás lehet azoknak, akiknek nincs kedvük vagy idejük teát inni, de mégis szeretnék kihasználni ennek a kivételes növénynek az előnyeit.

3. Klorella – A klorella szintén algafajta, egy egysejtű, zöld színű édesvízi alga, amely 9 esszenciális aminosavat tartalmaz. Ezeket a szervezetünk nem tudja saját maga előállítani, ezért külső forrásból kell bevinni a szervezetünkbe. A C-vitamin tartalmának köszönhetően fokozza az immunitást, a vas felszívódását és a természetes kollagéntermelést. A klorella értékes tápanyagok forrása, valamint klorofillban is gazdag, amely antioxidáns révén védi a sejteket a szabad gyökökkel és az oxidatív stresszel szemben.

4. Útifű maghéj – Az útifű maghéj egy prebiotikum, és mint tudjuk, ez szükséges az egészséges bélflóránk fenntartásához, ezért leggyakrabban természetes hashajtóként használják. Az egészséges bélflóra pedig elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, hiszen a szervezet védelmi rendszerének egy fontos pontja a bélrendszer. Az útifű maghéj, más néven psyllium enyhíti a belső gyulladásokat és kiváló rostforrás!

5. Kurkuma – A kurkumát, azaz az indiai sáfrányt, leggyakrabban a konyhába használjuk, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt a házi patikában is helye van! A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással. Mivel a szervezetünk nem tudja teljesen felszívni, ezért a kurkumát gyakran társítják a gyömbérrel, a hatás fokozása érdekében.

6. Maca – A maca, más néven perui ginzeng kulináris és jótékony hatásait már évszázadokkal ezelőtt felismerték. A növény gyökere önmagában kesernyés, földes ízű, ezért ajánlott a maca-t inkább tabletta formájában szedni. Az ősi és modern perui gyógynövénytan szerint segít gondoskodni a termékenységről, a fizikai és szellemi teljesítményről és a szervezet általános vitalitásáról.

7. Zöld árpa – A zöld árpa fiatal, még zöld árpalevelekből származik, amelyeket már 10 nappal a csírázás után feldolgoznak. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, képes megragadni a szabad gyököket, így támogatja az immunrendszerünket! Leggyakrabban por alakban vagy préselt gyümölcslé formájában fogyasztják, így teljes körű támogatást nyújt a szervezet számára. 

8. Gyömbér – Ez az Ázsiából származó fűszer a szuperételek közé tartozik, az egészségre gyakorolt kedvező hatásai pedig több mint 2000 éve ismertek. Széleskörű hatásainak köszönhetően, számos hagyományos kultúrában használják, hiszen sok bioaktív vegyületet, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek támogatják az immunrendszer ellenállóképességét a hidegebb hónapokban is. A gyömbér számos formában beszerezhető, kedvünk szerint választhatunk, hogy tea, por vagy az egyre népszerűbb shot formájában élvezzük jótékony hatásait.

Számos szuperélelmiszer valóban csak egy karnyújtásnyira van tőlünk, amelyek bármilyen étrendbe könnyedén beilleszthetőek. Igazi aduászok: rengeteg tápanyagot tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak az egészségünkre, energiával töltenek fel és ami a legfontosabb, erősítik az immunitásunkat!