A menopauza hatása a hajra

Az idő múlásával számtalan dolog megváltozik az emberi test működésében, ez alól nem kivétel a haj állapotának alakulása sem. A változókorba lépő nőknek többek között ilyen jellegű változásokkal is meg kell küzdeniük. A hajhullás, hajtöredezés vagy lelassult hajnövekedés mind olyan „tünet”, amelyet sokan tapasztalnak ebben az életszakaszban.

De mi is az a menopauza? A női testben 45 és 60 éves kor között jelentős változások mennek végbe. Egy ilyen folyamat a menopauza is, amely a női hormonháztartás átalakulásával bizonyos működéseket leállít a szervezetben, például a peteérést – így az ösztrogéntermelést is. Ennek eredményeképpen a nők számos olyan tünetet tapasztalhatnak, amelyek mindennapi életükre komoly hatással vannak. A leggyakoribb szimptómák a hőhullámok és a hangulatváltozás, de a bőr és a haj szerkezetének átalakulását is sokan tapasztalják.

A változókorba lépéssel – az ösztrogénszint drasztikus csökkenésével – változik a haj és a fejbőr szerkezete.  Gyengülnek a hajhagymák, valamint a fejbőr feszessége és rugalmassága is csökken.  Emiatt sokan tapasztalják, hogy ritkul, szárazabbá és fénytelenebbé válik a hajuk, sőt akár hajhullással is szembesülniük kell.

Az egészséges táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel mellett a kulcs a fejbőr egyensúlyának és egészségének megtartása. Még fontosabbá válik a hajszálak és a fejbőr megfelelő hidratálása és táplálása. Ehhez jó minőségű hajápolási szereket érdemes használni, amelyek szilikonmentesek, így elkerülhető, hogy a szilikon rátapadjon a hajszáladra és a fejbőrödre, hosszútávon akár hajhullást okozva.

A legyengült hajhagymák erősítését hatékonyan segíthetik olyan hajszérumok, amelyek serkentik a vérkeringést a fejbőrben, ezáltal tápanyagokkal és oxigénnel látják el a hajhagymákat. Szintén hatásos lehet a fejbőr rendszeres masszírozása. Az egyik nagy ellensége a szép hajnak a stressz – egy elhúzódó stresszes időszak könnyen hajhullást okozhat. A kiegyensúlyozott élet még a hajnak és a fejbőrnek is nagyon jót tesz.

„Gyakran tapasztalom a változókorú vendégeimnél a kétségbeesést és az elkeseredést, ha jelentős hajhullást vagy a haj állapotának változását tapasztalják. Azt szoktam tanácsolni nekik, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a jó minőségű hajápolási szerek kiválasztására, hogy a haj és a fejbőr megkapja a szükséges hidratációt és ápolást. Emellett a frizurának és a formázásnak is alkalmazkodnia kell a haj új textúrájához, így érdemes lehet más fazonokat, technikákat kipróbálni” – mondja Hegedűs Zoltán, mesterfodrász, a #szeresdahajad kampány elindítója.

Hegedűs Zoltán, mesterfodrász