Így pihenj! – 7 különböző módszer, hogy hatékony legyen a pihenésed

A pihenés egész évben kulcsfontosságú. Azonban tudtad, hogy nem csak úgy lehet pihenni, hogy elnyúlsz a kanapén, vagy lefekszel az ágyra? Sandra Dalton-Smith tanulmányában 7 fajta pihenést különböztet meg, és azt mondja, valamennyi típust gyakorolnod kell, ahhoz hogy igazán felfrissült lehess.

1. Kezdjük is a sort a fizikai pihenéssel. Két típusa van, az aktív és a passzív. Az elsőhöz tartoznak a különböző mozgásformák, sportok, melyeket szívesen végzünk. Természetesen ide tartozik a jóga, a masszázs, és a nyújtás is.

A passzív pedig az, amikor alszol. Ez egészen egyszerűnek tűnik, igaz? Nos, nem árt figyelni pár dologra. Különösen fontos, hogy minőségi alvás legyen, melyhez elengedhetetlen, hogy időben lefeküdj, és lehetőleg már ne egyél, telefonozz vagy tévézz közvetlenül elalvás előtt. A szobában lévő hőmérséklet se legyen túl meleg vagy túl hideg.

2. A következő a mentális pihenés. Akármennyire is nehéz, időnként szükséges, hogy ne agyalj mindenen, és egy kicsit kikapcsold a gondolataidat. Enélkül az alvásod sem lesz megfelelő, forgolódni fogsz, másnap fáradtan ébredsz, és hosszútávon pedig koncentrációs és memóriaproblémák kialakulásához vezethet.

3. A társas pihenés. Egészen egyszerűen az, amikor olyan emberekkel töltesz el időt, akik mellett képes vagy kikapcsolodni és feltöltődni. Ha valaki társaságában azt érzed, hogy nem adhatod önmagad, nem beszélhetsz őszintén az érzéseidről, és csak fáradtabb vagy a találkozó után, ő nem a megfelelő ember számodra.

4. A lelki pihenés. Ilyenkor arról az érzésről beszélünk, amikor az van benned, hogy “Jó helyen vagy”, és van értelme a mindennapjaidnak. Ennek eléréseben fontos az is, hogy hosszú távon ne rekedj meg egy számodra mérgező helyzetben vagy kapcsolatban, és a lehetőségekhez mérten kövesd az álmaid.

5. Amikor az érzékszerveid pihennek. Mire is gondolunk? Gyereksírás, villodzó monitor/telefon/tv, a szomszéd épp fúrja a falat (már egy hete), a sort hosszasan lehetne folytatni… Mindenkinek szüksége van egy kis szünetre ezekből, hogy ne legyen ingerlékeny és túlzottan feszült. Sokszor már fél vagy egy órányi ilyen jellegű pihenés is csodákra képes.

6. Érzelmi pihenés. Nagyon sok helyzetben nem mutathatjuk ki a valós érzelmeinket, ezért nagyon fontos, hogy időnként ezt megtehessük. Optimális esetben a családunk, barátaink körében, és a párunkkal szemben ez megvalósul. Azonban ennek hiányában folyamatosan el kell nyomnunk az érzéseinket, fájdalmainkat, ami egy idő után össze tud gyűlni, és akár pszichés problémákhoz is vezethet.

7. Az utolsó a kreatív pihenés. Még ha úgy is gondolod, hogy nincs elég jó kézügyességed, nem szeretsz alkotni, akkor is szüksége van a az agyadnak a kreatív pihenésre. Nem csak alkotással lehet elérni, hanem ha időt szánsz arra, hogy elmerülhess a természet, vagy mások alkotásainak (zene, festészet, stb.) szépségében. Ha ez hiányzik az életedből, könnyen lehet, hogy úgy érzed, nincs elég kreativitásod megoldani valamit, vagy az eredeti ötletek szűkében vagy.

Természetesen nem egy napba kell belezsúfolni ezt a sokféle dolgot. De nem is egy hétbe.

A lényeg, hogy fontos a pihenés, az, hogy relaxálhass, hogy kiereszd a fáradt gőzt. És hogy miért?

Azért, hogy tudd élvezni az életet, haladhass előre, legyen elég energiád és ötleted megoldani a különféle helyzeteket. Úgy teljenek el a napok, hogy izgatottan várod, mit tartogat még számodra az élet.

Forrás: ecomind.hu Instagram