Mire ügyelj nem csak nyáron, ha világos és érzékeny a bőröd? 

Megelőzés és bőrvédelem – ezt a kettőt érhetjük el a fényvédők helyes használatával. De mégis mit jelentenek ezek a gyakorlatban, és hogyan, milyen termékeket érdemes választanunk, pláne ha érzékeny bőrünk van?

A tudatos bőrápolás, mint fogalom, szerencsére napról napra egyre több emberhez eljut. Maga a tudományterület is az elmúlt években rengeteg új információval gazdagodott. Az üzletek polcait pedig elözönlették a különböző hatóanyagú szérumok, natúr kozmetikumok, és új generációs krémek.

A bőrvédelem és a megelőzés a helyes ápoláson túl, ami a legjobb esetben egy rutin követése a bőrtípusunknak megfelelően, a fényvédelemmel zárul. Sokan a mai napig elhanyagolják ezt a részt, pedig számos tudományos bizonyíték van az UV-sugárzás bőrünkre vonatkozó káros, és a fényvédő termékek pozitív hatásairól.

A negatív következmények erősebben mutatkozhatnak meg világos, és/vagy érzékenyebb bőr esetén, így az ilyen bőrtípusnál még nagyobb hangsúlyt kell fordítani a védelemre.

A megelőzés azért is nagyon fontos, mert ha nem véded magad a napsugaraktól, akkor a bőröregedés jelei sokkal korábban jelentkezhetnek. A káros UV sugarak felelnek a ráncok és a pigmentfoltok mintegy 80%-áért, és ebből logikusan következik, hogy ha nem használsz mindennap fényvédőt, akkor kiteszed a bőrödet ennek a károsodásnak, és egyébként az akár súlyosabb egészségügyi kockázatoknak is.

Sokan azt gondolják, hogy csak nyáron, valamint közvetlen napozáskor érdemes fényvédőt a bőrünkre kenni, azonban, ha valóban meg szeretnéd óvni azt, akkor az év összes napján szükséges használni. Csupán a mennyiség változik attól függően, hogy mennyire erős a káros UV-sugárzás, tehát például nyáron naponta többször érdemes újrakenni. Ehhez elengedhetetlen, hogy könnyed formulájú legyen, ami nem hagy maga után zsíros, nehéz érzetet sem. Az alábbiak mind ilyennek bizonyulnak.

Érzékeny bőr esetén összeségében elmondható, hogy vagy fizikai fényvédőt ajánlott használni, vagy olyan jól formulázott kémiai összetételt, ami egyszerre ugyan többféle szűrőt tartalmaz, ám mindegyikből alacsony mennyiségben. Ha rosaceás a bőröd, akkor kifejezetten inkább a fizikai szűrőket részesítsd előnyben.

A sejtvédelemtől a DNS-védelemig
Az UV-sugárzás nem csak védtelen bőrünk felületére lehet ártalmas, hanem a hámsejtjeink magjában megtalálható DNS-ben is láthatatlan károkat okozhat. Az Eucerin DNS-védelmi technológiája ezen láthatatlan károkkal veszi fel a harcot, s támogatja a szervezet saját DNS-kijavító mechanizmusát. A technológia kifejlesztéshez az édesgyökér gyökérkivonatából nyert gyulladásgátló, valamint antioxidáns és antimikrobális tulajdonságairól ismert glicirretinssavat alkalmazták. A vegyület hatékonysága ugyanis egyedülálló a természetes DNS-kijavító folyamatok szabályozásában és támogatásában az UV-fény által károsodott bőrön.

A márka a Sun termékcsaládjában ezen technológiát ötvözte a termékekben megtalálható Licochalcone A-val, amely az UV-sugárzás és a nagy energiájú látható fény hatására létrejött szabadgyökök semlegesítésével segít megvédeni a bőrt a sejtkárosodással szemben. A legújabb, 50-es faktorszámú Hydro Protect fényvédőjében megtalálható az innovatív Szélesspektrumú Fényvédelmi Technológia, amelyben az UVA- és UVB-szűrőket egyesítették a Licochalcone A hatóanyaggal. A finoman illatosított napozó fluid minden bőrtípus számára, még az érzékeny bőrűeknek is megfelelő választás lehet.

Léteznek már színezett fényvédők is, amelyek minimális, vagy közepes erősségű fedést biztosítanak az arcunk számára. Itt is nagyon fontosak a megfelelő, és kíméletes összetevők, amik segítik a védelmet, és nyugtatják is a bőrünket. Érdemes lehet akár egy színtelen verziót is beszerezni, mert az optimális szín elérésehez előfordulhat, hogy kevesebbet használnánk az adott termékből, ami csökkentené a védelem szintjét (két ujjnyi mennyiség az előírt teljes arc és nyak területére).

A Bioderma Sun Active Defence csúcstechnológiás fényvédő családja, a nagyon magas fényvédelmen túl, 8 órás hidratáló hatást is biztosít. Elérhető színezett és színtelen formában is.

A színezett fényvédőknél maradva, íme egy modernizált formula, az Image Skincare-től ami 100%-ban ásványi UV szűrőt ad hidratáló szérum textúrában. Növényi eredetű, cukornád alapú szkvalán és antioxidánsok találhatóak benne, a bőr hidratálására és fiatalon tartására. Színezett és színtelen formában is megtalálod.

Fényvédők helyes használata

Miután kiválasztottad a számodra leginkább tetszőt, a másik fontos lépés következik, a megfelelő használat.

A fényvédőt mindig a bőrápolási rutin legutolsó lépéseként használd (két ujjnyi mennyiségben). Mert, ha bármiféle bőrápolót még felviszel rá, akkor azzal csökkented a hatékonyságát. Amennyiben a fényvédő alá antioxidáns vagy magas C-vitamin tartalmú szérumot is felviszel, az erősíti a fényvédelem hatékonyságát.

Plusz tipp: Sminkelés esetén érdemes várnod 10-15 percet a fényvédőd után, amíg az egy stabil réteget létrehoz az arcodon.

További érdekességek és tippek is érdekelnek?

Ide kattintva még több szakértői tanácsot találsz!

Forrás: Skinsmart