Megérkezett a The Ritz-Carlton, Budapest x Celeni első kapszula kollekciója

A The Ritz-Carlton, Budapest mindig is nagy hangsúlyt fektetett a lokális márkák támogatására, gyakran ad otthont hazai tervezőknek. Nem is csoda, hiszen a Ritz történetében a divat mindig fontos szerepet játszott. Coco Chaneltől kezdve egészen Karl Lagerfeldig, akik életük során hűséges rajongói voltak a szállodák ikonjának, és formálták is azt. 

Az utazás maga az élmény, hiszen nincs is értékesebb az emlékeknél. Ennek ellenére mindenki szeret egy kis aprósággal hazatérni, ami utána évekig emlékezteti egy adott városra és az ott szerzett élményekre.

Cselényi Eszter, a Celeni márka tervezője és a The Ritz-Carlton, Budapest csapata olyan darabokat álmodtak meg, amik könnyedén beépíthetőek a ruhatárunkba és egyben praktikusak is. A kollekció célja a Ritz történelméből merítve luxust vinni a mindennapi ruházatba.

A hosszútávú cél egy teljes kapszula ruhatár kialakítása, melynek most az első három darabját lehet megvásárolni a The Ritz-Carlton, Budapest szállodában. A kollekció darabjai mindig csak limitált számban lesznek elérhetőek.

Immár elérhető a kollekció első három terméke, egy pulóver, egy siltes sapka és egy nagy tote bag. Fontos szempont volt a fenntarthatóságra való törekvés is. Minden egyes darab olyan pamutból készült, ami az OCS standard logóval van ellátva, ami azt jelenti, hogy az alapanyag megfelel minden olyan előírásnak, ami miatt biztosak lehetünk abban, hogy a gyártó víztakarékos, ügyel az elhasznált víz elvezetésére, fontos lépéseket tesz a klímaváltozás ellen, előnyben részesíti a földművesek családi vállalkozását és munkáját a nagy multi vállalatokkal szemben. Ezen kívül nem használ káros kémiai anyagokat, továbbá biztonságos és tisztességes munka körülményeket teremt a dolgozóinak.

Hogyan készül egy kapszula kollekció? 

Cselényi Eszter: Igazából az a lényege, hogy egy olyan, kevés darabból álló kollekciót tervezzünk, amit a saját ruhatárunkkal kiegészítve sokat tudunk használni és könnyedén kombinálhatjuk.

Ütős darabok, amik valamiért talán mondhatjuk azt, hogy collectors piece-ek. (gyűjtői darabok ) 

Miben más egy partnerrel együtt alkotni? 

CSE: Ilyenkor a tervezői kreativitás bizonyos szabályokkal találkozik, ami egy saját kollekciónál nincs jelen. Ám a szabálykövetés szerintem sokszor inspiráló, és olyan utakra tereli az embert, amit máskor talán nem választana.

Mesélj a tervezés folyamatáról és esetleg a darabok különlegességéről.

CSE: Nagyon fontos volt, hogy olyan letisztult darabok készüljenek, ahol a Ritz-Carlton brand igazán érvényesülni tud, és a tervezés nem veszi el a figyelmet a részletekről.

Kimondottan célom volt a minőségi és fenntartható alapanyagok használata.

Újrahasznosított, teljesen követhető nemzetközi gyártás és puha alapanyagok jellemzik az összes darabot.A kifinomult kidolgozás külön figyelmet kapott a logó elhelyezésénél. Olyan egyszerű és nagyszerű darabot akartunk, amitől az ember egy menő outfitet tud könnyen összehozni bármilyen évszakban és jól mutat külön is és egy blézerrel vagy bőrdzsekivel kombinálva.

Mindamellett, hogy fontosnak tartottuk az alapanyag minőségét és származását, szerettem volna, ha olyan alvállalkozókkal és olyan hazai gyártókkal, dolgozunk, akikkel személyes kapcsolatom van. Így nem csak azt tudjuk, hogy honnan származik az nyersanyag, de azt is milyen kezekből kerül ki a termék, megsegítve a hazai piacot is. Sok tesztelés és ellenőrzés előzte meg a végeredményt, ami nem lett volna lehetséges nélkülük.

A bézs egy olyan árnyalatát választottuk, ami bármivel jól kombinálható és minden típusnak jól áll, hiszen a hotel nemzetközi közönsége is szerteágazó.

A fazonok és a véglegesített kiegészítők unisex és egyben alkat függetlenek. Nagyon fontos volt, hogy egy vékony, egy magas, egy teltebb férfi, vagy akár nő is jól érezze magát ezekben a darabokban.

Annak ellenére, hogy sportos darabok, nem lógnak rajtunk, hanem elegánsak és vagányak egyben – pont, mint a Ritz :-).

Mi az organikus pamut vagyis a bio pamut?

CSE: Egy klasszikus pamutról van szó, amelyet herbicidek, peszticidek és műtrágyák használata nélkül termesztenek. A magas hozamok elérésének érdekében kizárólag természetes módszerek vannak alkalmazva. A termesztés a természetes biodiverzitás ismereteit alkalmazza. Ennek eredményeként a földművesek képesek megvédeni a gyapotot a kártevőktől. Például úgy, hogy néhány olyan növényt ültetnek a gyapot közelébe, amelyek a kártevők természetes ellenségei. Több növény együttes termesztése még a gyom eltávolításában is segít. Ez a hatékony öntözést és gondoskodást is elősegíti.

Ez a Textile Exchange tanúsítványa, amelynek célja a világ textiliparának fenntarthatóságának fokozása. A tanúsítvány az ökológiai gazdálkodásból származó anyagok arányára utal. Ez garantálja, hogy a termékben 95–100% organikus szálakat használnak. A 95-99% -os természetes pamut esetében a hagyományosan termelt pamuton kívül bármilyen más szálat lehet használni (például elasztánt a nagyobb rugalmasság érdekében és hasonló anyagokat).

Hogyan lehet megvásárolni a kollekció darabjait? 

A kollekció darabjait személyesen a szálloda 8. emeleti SPA részlegén lehet megvásárolni vagy e-mail formájában a barbora.dusikova@ritzcarlton.com címen. Postázás is lehetséges felár ellenében. 

A pulóverek S-XL méretben érhetőek el. 

Az árak: 

Siltes sapka: 26 900 Huf
Táska: 29 900 Huf
Pulóver: 36 900 Huf

Kredit: 

Fotó: Vivi Lanczky photo
Modell: Janka, The Roster 
Haj: Zsuzsanna Eisinger
Styling: Cselényi Eszter