Ezeket az összetevőket kerüld, ha egészséges hajat szeretnél

A hajunk, illetve a fejbőrünk egészségével általában kevesebbet foglalkozunk, mint például arcbőrünk állapotával. Ez nagy hiba, ugyanis igen fontos, hogy lehetőleg ne toxikus összetevőkkel teli, olcsó termékeket használjunk. Hegedűs Zoltán mesterfodrász küldetésének tekinti, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos egy praktikus, fenntartható, de mégis professzionális hajápolási rutin kialakítása. Jó hír, hogy mindez elérhető, ráadásul nem is kell egy vagyont elköltenünk egy „kezdőszett” összeállításához.

De mik is azok az összetevők, amiket mindenképp érdemes elkerülni?

A samponokban az egyik legnagyobb mennyiségben megtalálható hatóanyag az SLS, azaz a Sodium Lauryl Sulfate. Ez az összetevő felel a tisztításért, azonban az SLS „túlteljesít”. Kíméletlenül eltávolít a fejbőrről minden szennyeződést, azt is, amit nem kellene. A faggyúréteget károsítja, így a fejbőrt még több zsír termelésére ösztönzi. Így lesz először száraz, viszkető, majd pedig zsírosodásra hajlamos hajunk. Érzékenyebb fejbőr esetén komolyabb problémákat – bőrpírt vagy akár korpát – is okozhat.

Hegedűs Zoltán, mesterfodrász

A parabéneket szintén érdemes elkerülni. Tartósítószerként a kozmetikumok nagy részében megtalálható, a gyártók előszeretettel használják baktérium- és gombaölő hatása miatt. Egészségre gyakorolt hatása vitatott, egyes feltételezések szerint a hormonrendszer egészséges működését felborítja, sőt akár rákot is okozhat, a kutatásoknak azonban idáig nem sikerült igazolnia ezt. Mindenesetre célszerű parabénmentes terméket választani.

A szilikon egy olyan anyag, amelyet azért tesznek a termékekbe, hogy fényesebb, puhább, könnyebben kezelhető legyen a haj. Egy vékony filmréteget képez a haj felületén, így teremtve meg a „csúszást” – azaz a kezelhetőséget – a hajszálak között. A szilikon azonban hajlamos felhalmozódni a hajszálakon, ami fénytelenséghez és töredezéshez vezethet. Erre a legjobb megoldás a kíméletes, szilikonmentes tisztító sampon használata.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy kialakítsunk egy életvitelünknek megfelelő hajápolási rutint. Érdemes kerülni azokat a hatóanyagokat, amelyek idővel felhalmozódnak a hajszálakon, és bár rövidtávon szép hatást eredményeznek, hosszútávon gondokat okozhatnak. Ha problémás a fejbőrünk, akkor fokozottan oda kell figyelni a megfelelő termékek kiválasztására” – mondja a szakértő, a #szeresdahajad kampány elindítója, akinek további tanácsait Tiktokon megtalálod.