A telefon függőség nyomában – Miért káros és mit tehetsz ellene?

Mikor nézted meg utoljára a telefonodat? Valószínűleg maximum pár perce. Amivel, ha munkára, tanulásra, fejlődésre használod, nincs semmi baj. Viszont például a gyakori social média csekkolás, a hírfolyamok céltalan görgetése, többek között rengeteg értékes időt vesz el az életünkből.

Elgondolkodtál már azon, vajon mitől ilyen addiktív?

A színes, villodzó képek, videók, megannyi különböző tartalommal, egyszerűen mágnesként vonzzák az agyunkat. Gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra ugrálhatunk egy étel elkészítéséről, a sztárok vörös szőnyeges ruháin át, utazási tippekre. Így könnyű elcsábulni…

Miért káros?

Több szempontból is negatív hatása lehet az életünkre. Ahogy fentebb is említettük, időt vesztünk vele.

Képes az emberi kapcsolatainkat is rombolni. Gondolj csak arra, amikor egy beszélgetés közben az egyik fél, vagy mindegyik, a telefonját nyomkodja, vagy folyton csekkolja, hogy kapott-e egy új üzenetet. Ilyenkor nincs megfelelő szemkontaktus, és igazából nem is tudunk teljesen odafigyelni a másik mondanivalójára (még ha azt is gondoljuk, hogy szupererőnk van, és képesek vagyunk egyszerre több dologra fókuszálni). Ha ez sokszor fennáll, az a másik félnek nyilván rosszul esik, és hosszú távon akár elszemélytelenedhet a kapcsolat.

Egészség károsító hatása is van. A készülékek által kibocsátott kék fény nagy mennyiségben roncsolhatja a szemünket. Ha pedig elalvás előtt használjuk, alvási problémákat okozhat, amik csökkentik például a koncentrációs készségeinket, felboríthatják a hormonális rendszerüket, ami szorongáshoz is vezethet.

Mit tehetünk?

Van pár “trükk”, melyek tudatos gyakorlásával lehet csökkenteni a céltalan telefon nyomkodás időtartamát.

Először is a felismerés nagyon fontos, hogy belássuk, sokkal több időt töltünk a telefonunkon (és egyéb elektronikai eszközünkön), mint kellene.

A beszélgetések és különböző programok ideje alatt lehetőleg tegyük el a telefonunkat. Persze például egy kirándulás alatt a térkép funkció nagyon hasznos, de a Tiktok videók görgetése már kevésbé. Szóval fontos az ésszerű használat.

Amennyiben a munkánkra is árnyekot vet ez a káros szokás, érdemes mondjuk repülő üzemmódba kapcsolni arra az időre a telefonunkat. Vagy egy másik módszer, ha a telefon kijelzőjének a megjelenését szürke módra állítjuk, vagy olyan témát választunk, ami nem stimulálja úgy az agyunkat (minél kevésbé színes, és inkább egyszerűbb ikonok).

Elalvás előtt pedig lehetőleg 2-3 órával már ne használjuk a telefonunkat (tabletet, TV-t, laptopot), ezzel segítve szervezetünket az alvás felkészítésére.

Forrás: Lukács Liza: Hogyan szeretsz? című könyvének részlete, Vogue magazin