Sophia Loren és Jackie Kennedy nagyrabecsült divatházának regényes története

Mi történt volna, ha a 20. század elejének legbefolyásosabb olasz múzsája találkozik napjaink egyik vezető divatmárkájának alapítójával? És ha barátok lettek volna?

Cinzia Giorgio elismert olasz irodalmár és művészettörténész erre a felvetésre építette kilencven évet felölelő történelmi regényét, Az olasz divat nagyasszonyait, amelyet hatalmas nemzetközi sikere után az Alexandra Kiadó gondozásában immár a magyar olvasók is kézbe vehetnek. Az írónő művészettörténeti kutatásai mellett szívesen foglalkozik a kortárs divatvilággal, így nem meglepő, hogy a világ egyik vezető divatmárkája ihlette meg. Szerzői előszavában elmondja: “Ez a regény két nagyon különböző asszony történetét meséli el. Találkozásuk és szoros barátságuk csupán fikció. A regény a saját fantáziám terméke. Alapját egyrészt Maddalena Splendori, másrészt Adele Casagrande Fendi élete szolgáltatta. Előbbi a római lapokból ismert képzőművészeti modell, míg utóbbi az olasz divat egyik legfontosabb és legnagyobb hatású családjának feje, aki öt lányával, Paolával, Annával, Carlával, Francával és Aldával együtt úttörő szerepet játszott a női vállalkozók világában.”

A barátság elképzelt, azonban a történelmi személyeken és eseményeken alapuló Az olasz divat nagyasszonyai valós lenyomata az 1920-as, ’30-as évek virágzó olasz divatkultúrájának. A regény lapjain megelevenedik a szépség és elegancia világa, magunkba szívhatjuk a hamisítatlan olasz életérzést, sétálhatunk a kor Rómájában, majd láthatjuk, hogyan válik egy szerény családi vállalkozás nemzetközileg elismert divatmárkává a legendás Karl Lagerfeld segítségével. Ikonikus kollekciók születésénél lehetünk jelen, amelyeknek darabjai rendszeresen feltűntek többek között Federico Fellini és Franco Zeffirelli filmjeiben, és amelyeket olyan hírességek viseltek, mint Sophia Loren, Liza Minnelli vagy Jackie Kennedy.

1918, Róma. Adele Casagrande elindítja saját bőr- és szőrmeműhelyét. 1925-ben feleségül megy Edoardo Fendihez, és közösen egy kis butikot nyitnak a szomszédságukban. Adele víziójának és eltökéltségének köszönhetően a Fendi életérzés és márka gyorsan sikert arat mind Olaszországban, mind külföldön, és egyre több magas társadalmi helyzetből származó nőt vonz magához. Maddalena Splendori az egyik ilyen. A szegény családból származó Maddalena az angol festő, John William Godward modelljeként tört a csúcsra, és a festővel folytatott viharos szerelmét követően most egy leendő miniszter feleségeként tündököl.

Maddalena és Adele azonnal felismerik, hogy hasonlítanak egymásra: ugyanaz a formabontó, bohém és szenvedélyes lelkület jellemzi mindkettőjüket. Olyan mély barátság alakul ki köztük, amely generációkon át meghatározza a két család nőtagjainak kapcsolatát. 

A Fendi-dinasztia regényes történetében bátor, úttörő, szorgalmas és céltudatos női alkotókat ismerhetünk meg, akik minden nehézség ellenére hatalmas sikereket értek el a férfiak uralta világban.