Ruth Handler: A sokak által gyűlölt, mások által imádott ikonikus baba megálmodója

Nincs olyan lánygyermek, akinek ne lett volna Barbie babája, vagy csak kölcsönbe is kapta egyik barátnőjétől.

Népszerűsége a mai napig töretlen, pedig évtizedekkel ezelőtt, 1959-ben látta meg a napvilágot.
E törékeny alkatú, szőke szépség megalkotója Ruth Handler volt, aki lányának készítette el a prototípust.
A gyermeke nagyon nehezen viselte, hogy mindig csak papírból kivágott babákkal játszhatott, azokat öltöztette a szintén papírból készült outfitekbe, és ezek nem 3D-s változatok voltak, vagyis nem megfogható játék babák.

A feltalálónő egy családi kirándulás alkalmával találkozott a Barbie európai változatával, mely alapján egyből megszületett a fejében az amerikai piacra újragondolt verzió.
A feltatlálónő és férje összefogott egy amerikai vállalkozóval, megalapították a Mattel játékgyárat és nekiálltak a Barbie baba gyártásának. 
Maguk is meglepődtek, hogy a baba és a hozzá kapcsolódó kiegészítők mennyire népszerűek lettek a világon, így a sikeren felbuzdulva mindig újabb és újabb ötletekkel álltak elő a női alak megformálásához. 
Persze érték őket kudarcok is, mert nem mindegyik baba-„típus” aratott osztatlan sikert a vásárlók körében, de nem adták fel sosem.

Azt tudtátok, hogy Barbie hivatalos anyakönyvezett neve: Barbara Millicent Roberts?
Érdekes, hogy egy játékbabát ennyire felruháztak emberi tulajdonsággal, hogy még bejegyzett neve is van.
Barbie baba tizenéves divatmodellként „kezdte” a pályáját – mostanra viszont több mint 125 különböző karriert tudhat a magáénak.

De ez még mindig nem volt elég, a Mattel tovább újított: 4 testalkat, 8 bőrszín, 14 arcforma és 18 szemszínt lett elérhető. Persze ennek nem mindenki örül, hiszen a régi ruhákat az új, normál testalkatú lányok nem tudják viselni.

Ruth Handler munkássága egyértelműen maradandó, sőt mi több, a Barbie baba valóságos ikonná vált az elmúlt 60 év során – olyannyira, hogy film is készül belőle.