Nők, aki megalkották a világ egyik leghíresebb találmányát

Akinek van jogosítványa az azért, akinek nincs ő meg azért tudja, hogy az alábbi találmány mire is jó…

Alabama állam, Birmingham nevű városában járunk az 1903-as esztendőben.

Ekkor jegyezték be Mary Anderson találmányát, amely egy „ablaktisztító berendezés elektromos autók, illetve más járművek számára, a hó és a jég letakarítására” nevet viselte.

De honnan jött Anderson ötlete? 

Nos, az említett hölgy egy téli napon épp New Yorkban villamoson  utazott, és azt tapasztalta, hogy a sofőr alig lát ki a hódarával borított szélvédőn. Az egyetlen lehetősége a férfinak  az üveg letisztítására abban rejlett, hogy azt különálló részekre tagolták, és az egyik felét kihajtva megpróbálta lerázni róla a havat. Ez persze jelentősen rontotta a komfortot, hiszen így az arcába kapta a hideg levegőt, ahogy sajnos az utasok is.

Mary Anderson

Mary Anderson egy ilyen “hideg”élmény után vetette papírra terveit egy ablaktörlőről és több sikertelen próbálkozás után végül sikerült elkészítenie egy működő prototípust

A fából és gumiból készült ablaktörlő lapátokat a vezető mozgathatta egy kar meghúzásával. Lényegében a mai megoldáshoz hasonlóan működött. Ráadásul a tél elmúltával ezeket le is lehetett szerelni, és aztán a következő hideg vagy csapadékos évszakban visszatenni.

Persze – jellemző módon -, az emberek megijedtek az újdonságtól, mert attól féltek, hogy a lapátok mozgása elvonja a vezető figyelmét és így balesetet szenvedhet.

Amikor Anderson megkapta a szabadalmat igazoló papírokat, megpróbálta eladni a találmányát egy kanadai vállalatnak, ám ott elutasították, arra hivatkozva, hogy nincs gyakorlati haszna a berendezésnek, és végül a hölgy semmi hasznot nem látott sajnos az ötletéből

Pedig 1913 körül már a személyautók szabványos berendezésének számított a mechanikus ablaktörlő.

Később, egészen pontosan 1917-ben egy másik hölgy, Charlotte Bridgewood gondolta tovább az ötletet és egy automatikus szerkezettel rukkolt elő, amely lapátok helyett hengerekkel törölte a szélvédőt. Ám sajnos ő sem látott egy cent hasznot sem az ötletéből, ahogy a lánya, a színésznőként jobban ismert Florence Lawrence sem az általa elsőként kifejlesztett mechanikus irányjelzőből, mert végül nem vitte el a szabadalmi hivatalba a találmányát.

Manapság milyen nehéz is elképzelni, hogyan lehetett vezetni ablaktörlő nélkül az esős, havas időben, sokat köszönhetünk ezen nőknek és igen, roppant szomorú, hogy végül az életükben nem sok hasznát vették találmányaiknak (anyagi és elismerés szempontból), de ne feledjük, abban az időben, sőt még évtizedekkel később is milyen gyerekcipőben járt az egyenjogúság a nemek között.

Charlotte Bridgewood