Lenyűgöző ékszerek színtípusokra szabva: Czok Ildi a szín-művész

Czok Ildit és ékszereit évekkel ezelőtt, még aktívan stylistként tevékenykedő időszakomban ismertem meg, azóta pedig már a KRS – Stylistképzésem oszlopos tagja. Számomra fontos, hogy választott kollégáim ne csak a szakmájukhoz értsenek, hanem legyen egy olyanfajta mélységük, mint Ildinek.

Ismerjétek meg a jelenkor művészét, alkotóját, aki több, mint tervező és több, mint tanácsadó.

Évek óta csodálom a gyönyörű, egyedi ékszereidet, azonban egy ideje már nem csak felékszerezed a hölgyeket, hanem abban is segítesz, hogy megtalálják a hozzájuk illő színeket.
Mikor és milyen indíttatásra indult az ékszertervezés és hogyan kapcsoltad hozzá a színtanácsadást?


Világéletemben szerettem a látványos, karakteres ékszereket, csak később tudtam meg, hogy ezeket hívják statement ékszereknek. Olyan darabokról van szó, amelyek mintegy összefoglalják azt, aki viseli őket. Mivel általában karakteres, nagyobb ékszerek, nem csak arról szólnak, hogy kitöltsék a dekoltázst. Az én ékszereim ráadásul nagyon színesek, messziről feltűnnek.

A színekhez való erős vonzódásom egyébként családi örökség. Dédnagyapám autodidakta festő volt, nagymamám csodás virágokat festett terítőkre, és az ő színérzékét örökölte anyukám, akinek közgazdász munkája mellett a kötés volt a kreatív kikapcsolódás. Így mi a húgommal mintegy beleszülettünk a fonalazásba. A rendszerváltáskor anyukám munkahelye megszűnt, váltania kellett; tulajdonképpen innen indult professzionális kötőkarrierje, amiben én is segítettem neki, elsősorban a kötött sapkák értékesítésében. 
A Vörösmarty téri vásárban, ahol immár 20 éve áruljuk a Mariiko sapkákat, több ezer embernek segítettünk megtalálni a hozzá illő sapkát. Figyeltem az arcokat, az emberek színeit. Rózsásak és barackosak – így neveztem el magamban a hideg és meleg típusokat.  Amikor pedig megszülettek az ékszereim, kb. 9-10 éve, nos, onnan kezdve az ékszereim is részt vettek a tesztelésben. Mert mint utólag rájöttem, ösztönösen az egyes színtípusok színeit dolgoztuk bele a sapkákba, illetve az ékszerekbe. 

A színtanácsadás mint önálló szolgáltatási forma pár éve jött divatba. Amit mi az édesanyámmal közösen 20 éve csináltunk  a Vörösmarty téren a Mariiko sapkákkal és később az ékszerekkel, az a színtanácsadás spontán, ösztönös változata volt. Elvégeztem tehát a képzést a MODART-on, és összefésültem a magam megfigyeléseit a strukturált tudásanyaggal. Egyébként sok mindenben fedte egymást a kettő. 
Mivel alkotói szemmel tekintek a színekre, valamelyest engedékenyebb vagyok, mint a legtöbb színtanácsadó. De úgy látom, hogy a természetben sem sterilek a dolgok, és ha a divattervezőket nézem, nos, ők is sokszor „összekutyulják” a színeket. Nem véletlenül, a sterilitás a stílus ellensége.

Mariiko sapkák, sálak Ildi leányainMiért fontos és mennyire fontos szerinted, hogy egy nő ismerje a színeit?

Azért érdemes ismerni a színeinket: mert a színek energiát adnak, és persze visznek is. A színtípusunkhoz illő színekben ragyogunk. Azokban a színekben viszont, amelyek nem illenek hozzánk, sápadtabbnak, fáradtabbnak tűnhetünk. Sminkkel persze mindezt lehet ellensúlyozni, – a filmekben is gyakran élnek ezzel-, de kinek van ideje reggel másfél órát szépítkezni.  
A színtípusunkhoz illő árnyalatok az arc közelében jobban kiemelik előnyös vonásainkat, frissebbnek, fiatalabbnak látszunk bennük. Ettől nagyobb lesz az önbizalmunk, ami a siker alapja. Legyen szó munkahelyi meeting-ről, randiról vagy akár egy hétköznapi ügyintézésről, ha a legjobb formánkat hozzuk, a világ nekünk dolgozik. 

– Hogyan zajlik nálad egy tanácsadás?

A tanácsadás előtt, a bejelentkezéskor egy kis házi feladatot szoktam adni az ügyfeleimnek. Kérem őket, hogy hozzanak olyan ruhadarabokat, amiket szívesen és gyakran viselnek, és olyanokat is, amiket nem. Ez jó kiindulási alap, nem véletlenül ragaszkodunk bizonyos darabokhoz.

A tanácsadáson a saját fejlesztésű Czolori Paletta nyakékeimmel és egyedi színtablóimmal szemléltetem a színtípusokat, ezek segítségével demonstrálom az elméletet. Azt tapasztaltam, hogy az ékszereken keresztül sokkal könnyebb befogadni, felismerni és elkülöníteni az egyes színcsoportokat.
A célom egyébként az, hogy az ügyfél maga lássa a különbséget, amit az egyes színek „okoznak” az arcán. Ez mindig nagyon izgalmas; katartikus pillanat, amikor az ember szeme rááll ezekre a finomságokra, mintha hirtelen felébredne, és onnantól kezdve másként látja saját magát. – Mit tegyen az a hölgy, aki tanulna tőled. Oktatod is a “színek művészetét”?

Nagyon élveztem, amikor a KRS – Stylistképzésen tanítottam a színekről. Korábban foglalkoztam pszichodrámával, az ott tanultakat is beleszőttem a tanmenetembe, és ettől vált igazán lelkivé a folyamat, amit a visszajelzések alapján a hallgatók is szerettek. Szeretném ezt folytatni és tervezem, hogy workshopokat is tartok az új Mester utcai stúdiónkban, aminek a kialakítása a vírusveszély miatt pár hete leállt. Remélem, belátható időn belül azonban újraindul az élet, megnyithatjuk a stúdiót, ahová szeretettel várok mindenkit, aki szeretné megismerni a legszebb arcát a színek segítségével.


– Mit üzennél azoknak a hölgyeknek, akik nem a saját színtípusuk szerint öltözködnek és köszönik szépen, ők jól elvannak azokkal a színekkel, amit viselnek.


A lényeg szerintem, hogy az ember jól érezze magát a bőrében. Ha valakinek beváltak bizonyos színek, mert energiát adnak neki, szeret bennük lenni, akkor vétek lenne kidobni őket. Amúgy sem szeretnék senkit átváltoztatni, mert az azt üzeni, hogy az illető korábban nem jól „építette” fel magát. Azonban időnként mindannyian megújulásra vágyunk, ilyenkor érdemes kipróbálni egy-egy új színt. Még az is lehet, hogy tetszeni fog!

No és mit javasolnál a Női Siker magazin üzletasszony, vállalkozó olvasóinak, akik tárgyalásról tárgyalásra járnak, vagy épp az otthonukban töltött home-office időszakban videokonferencián kell résztvenniük? 

A kérdés második felével kezdem, ez lett most nagyon aktuális. Saját tapasztalatból tudom, hogy a pizsama-casual nem működik. Ha nem akarunk napok alatt szétesni az önkéntes karanténban, mindenképpen érdemes reggelente átöltözni, mielőtt átváltunk home-office funkcióra. Szerintem fontos a rendezett frizura és a könnyű smink is, még akkor is, ha aznapra épp nincs betervezve egy skype-konferencia.
Fontos, magunk miatt. 
Ha pedig videokonferenciára készülünk, egy szép blúz farmerrel ideális megoldás lehet, amihez én magassarkú cipőt is felvennék, még ha nem is látszik a monitoron, mert segít benne maradni a szerepben. Nemcsak a járás más egy magassarkú cipőben, ülni is másként szoktunk benne, tudatosabban, jobban kontrollálva a mozdulatainkat. 

Milyen színeket részesítsenek előnyben és mit nem? Van erre valamilyen szabály?

Olyan felsőt válasszunk, amiben él az arcunk, amiben jól érezzük magunkat. Ha ki kéne emelni egy színt, amit ne viseljünk képernyő előtt, akkor az a fekete lenne, amit hozzám hasonlóan sok tél színtípusú hölgy szeret. De képernyőn ez nem mutat olyan jól, érdemes helyette például közepes vagy sötétebb kéket választani. Ez egyébként az üzleti életben a legsikeresebbnek tartott szín, olvastam olyan kutatásról, ami azt hozta ki, hogy több sikeres üzletet kötöttek azok, akik kék öltönyt viseltek, mint akik barnát.